KEMÉK Klaszter
KEMÉK Klaszter
Előző
Következő

Komárom-Esztergom Megyei Építő-, Környezetipari és Innovációs Klaszter A kistelepülési önkormányzatok segítője

Magyarországon a klaszter, mint fogalom és szervezet az elmúlt néhány évben került be a köztudatba. Együttműködést jelent, olyan szerveződést, amely tagjai átfogó célok elérése érdekében közösséget alkotnak. A KEMÉK Klasztert az építőipar és a környezetvédelem területén tevékenykedő Komárom-Esztergom megyei kis- és középvállalkozások hozták létre, hogy hatékonyabban legyenek képesek együttműködni egymással és piacaikkal. A klaszterről az ötletgazda Petkovics Zoltán, az elnök Páll János és a létrehozott ügyvivői szervezet, a KEM Klasztermenedzsment Kft. ügyvezetője, Bérces László mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

Petkovics Zoltán, a KEMÉK Klaszter ötletgazdája:

Cégünk az építőiparban tevékenykedik. Ezen a területen jellemzően különféle vállalkozások dolgoznak együtt az egyes szakterületeken. Már régóta formálódott a fejemben a gondolat, hogyan lehetne ezeket a kis- és középvállalkozásokat összefogni. Mert nagy szükség lenne a jó tapasztalatok átadására, az összehangolt szakmai munkára. Különösen nagy erre az igény az önkormányzati szférában. Még városi szinten is – ahol rendszerint saját műszaki szakember áll rendelkezésre – gyakorta problémát okoz a tervező, a kivitelező, vagy akár az adott beruházás különböző területein tevékenykedő vállalkozások munkájának összehangolása.

Fokozottan jelentkezik ez a kistelepülési önkormányzatok esetében, nekik nincsenek ilyen típusú saját szakembereik. A tanácsadás intézménye persze létezik, de a tapasztalatok azt mutatják, ezek ad hoc jellegűek, és szinte kivétel nélkül minden esetben hiányzik belőlük a rendszerszemlélet. Pedig csak tapasztalat, hozzáértés és szándék kellene, hogy a lehető leggazdaságosabban, a lehető legtöbb közösségi célt képes legyen megvalósítani egy település. A képviselő-testülettől nem várható el, hogy komplexen feltárják a település fejlesztési-beruházási szükségleteit, azok összefüggéseit.

De akkor ki mondja meg a községekben, hogy mit érdemes és hogyan kell fejleszteni? Felújítás, szigetelés, fűtéskorszerűsítés, energiagazdálkodás, megújuló technológiák, környezetvédelem, csatornázás, közlekedés – minden mindennel összefügg a tervezéstől az átadásig pedig hosszú és rendszerint akadályokkal teli az út. Ilyen és ehhez hasonló problémákra kerestem, kerestük a választ, s így jutottunk el az összefogás szükségességéig. Mindez a KEMÉK Klaszterben öltött testet.

Páll János, a KEMÉK Klaszter elnöke:

A klaszter tagjai magyar tulajdonban lévő kis- és közepes méretű vállalkozások, akik az építőipar és a környezetvédelem területén tevékenykednek. A jelenlegi tíz klasztertag profilja felöleli a teljes építőipari szakágat a tervezéstől a kivitelezésig. A klaszter tagjainak célja, hogy tapasztalataik, információk átadásával segítsék egymást, összefogva javítsák piacra jutási képességüket, és egyúttal partnerként megbízható, garanciákkal rendelkező alternatívát nyújtsanak megrendelőiknek.

A közös fellépésnek számos szakmai előnye van: biztosítja a kisvállalkozások számára is a nagy volumenű munkákhoz való hozzáférést, közösen pályázhatnak, szakmai fórumokat szervezhetnek, közös és ezáltal gazdaságosabb fellépést, sajtóban való megjelenést érhetnek el. Az előnyök között azonban kitűnik egy: itt a klasztertagok nem csak magukért, hanem a klaszter összes tagjáért dolgoznak. Ez közös felelősségvállalást is jelent, ezáltal pedig a megrendelőknek egy sokszoros minőségi garanciát. Ha egy klasztertag hibázik, vagy hanyagul dolgozik, azzal valamennyiük becsületét, megbízhatóságát kockáztatja. A klaszter tehát a közösség szinergikus garanciáját képes adni!

Az írás a Régio Régia c. lapban jelent meg.

Tagok